· 

Isalyn - We hadden alleen liever nog een jaar of twee langer gewacht

Er zijn veel vooroordelen over tienermoeders. Tienermoeders hebben bijvoorbeeld meer hulp nodig dan andere vrouwen die voor het eerst een kindje krijgen, maar tienermoeders weten even veel als andere moeders die voor het eerst een kindje krijgen (bijna helemaal niks). Tienermoeder zijn is voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere situatie. Daarom vind ik het belangrijk om verschillende verhalen te delen over het tienermoederschap. 

 

Isalyn (20) raakte op haar 19e zwanger en kan nu genieten van haar prachtige zoontje Jaimy. Ondanks dat het niet gepland is heeft ze alles voor elkaar, een eigen plek waar ze samen met Jaimy is en hem kan bieden wat hij nodig is! Vandaag kun je lezen hoe Isalyn de zwangerschap heeft mee gemaakt, en wat zij er van vind hoet er gesproken word over tienermoeders.

 

Had je een relatie toen je ontdekte dat je zwanger was?

 Toen ik ontdekte dat ik zwanger was van onze prachtige zoon was ik ruim twee jaar samen met de vader. We woonden al anderhalf jaar samen in een kleine jongerenwoning samen met onze twee hondjes en drie katten.

 

 

Lees ook:

Een brief aan mijn dochter.

 

 

Hoe kwam je er achter dat je zwanger was?

 Ik kwam er achter (op 19 jarige leeftijd) dat ik zwanger was doordat mijn ongesteldheid niet kwam, ik kreeg last van mijn borsten en we hadden beide al een soort van voorgevoel dat het wel eens zo kon zijn. Toen heb ik uiteraard een test gedaan en die was zo positief als maar kon.

 

Hoe reageerde je omgeving op je zwangerschap?

 Toen we beide zelf weer met beide benen op de grond stonden hebben we het allereerst onze ouders verteld, die reageerden elk op een andere manier. Ze moesten allemaal even aan het idee wennen, de een wat langer als de ander maar na een tijdje keek iedereen heel erg uit naar de komst van het kindje

 

Was de zwangerschap gepland?

 De zwangerschap was niet perse gepland. Ook al wilde wij beide wel redelijk op tijd ouders worden. We hadden alleen liever nog een jaar of twee langer gewacht zodat we een groter huis hadden op dat moment en we onszelf beide wat beter hadden kunnen voorbereiden op het idee. Maar we zijn er zelf bij geweest natuurlijk dus geheel ongepland was het niet.

 

 

Wilde je altijd al moeder worden?

 Ik wist zelf al vanaf hele jonge leeftijd dat ik graag moeder wilde worden. Ook heb ik altijd al gezegd dat mijn eerste kindje sowieso voor mijn 25e zou komen. Mijn moeder was zelf dertig toen ze mij kreeg en ik merk dat je dan in een generatiekloof zit als zijnde moeder en dochter, niks mis mee want heb een hele goede band met mijn moeder, maar zou niet mijn keuze zijn. Die mening deelde de vader van mijn zoontje wel, hij wilde ook wel graag ‘jong’ vader worden maar ook hij had dat rond zijn 24/25e gepland (hij is bijna twee jaar ouder als ik ben).

 

Had je je leven op een rijtje toen je zwanger was?

 Toen ik zwanger werd hadden wij de boel eigenlijk wel vrij goed op orde… Woonden al een geruime tijd samen en kwamen goed rond en hadden geen schulden. Enige grote nadeel was dat onze woning maar één slaapkamer had waardoor deze dus niet geschikt was voor een kindje er bij. Ook de buurt waar wij in woonden was niet geheel ideaal voor een kindje. Daarom hebben wij besloten om zo snel mogelijk te verhuizen maar helaas ging dit niet zo makkelijk als wij stiekem hadden gehoopt en is dit uiteindelijk pas gelukt toen ik ruim acht maanden zwanger was.

 

Heb je nare reacties gehad tijdens de zwangerschap?

Ik heb eigenlijk helemaal geen nare opmerkingen gehad over of gedurende mijn zwangerschap.. Wel mensen die zich af vroegen of het goed zou komen maar die mensen hebben het eigenlijk nooit letterlijk uitgesproken. Toen ik eenmaal bevallen was zijn er wel een aantal mensen geweest die zeiden dat ze zo hun twijfels hadden maar er nu versteld van stonden hoe natuurlijk het ons af ging en er nu op terugkwamen.

 

lees ook:

Borstvoeding vs kunstvoeding.

 

 

Hoe word er over tienermoeders gesproken volgens jou?

Ik ben zelf officieel geen tienermoeder omdat ik net twintig was toen ons zoontje geboren werd maar ik heb wel degelijk een mening over sommige opmerkingen die er gemaakt worden over jonge moeders. In mijn ogen doet leeftijd er absoluut niet toe, een meisje van zestien kan duizend maal een betere moeder zijn als een vrouw van veertig… Het is maar net in hoe verre je er aan toe bent en je leven op orde hebt. Ik vind wel dat als jij je leven niet op orde hebt, aan de drugs zit of op een of andere manier in de knoei zit met bepaalde dingen, je niet aan een kindje moet beginnen. Dat vind ik persoonlijk heel egoïstisch. Mocht het gebeuren, om wat voor reden dan ook, dat je zwanger bent geraakt zijn er tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Bijvoorbeeld adoptie, er zijn genoeg vrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen maar dit wel heel graag zouden willen. En ook op gebied van adoptie heb je weer allemaal verschillende opties.

 

Wat zou hier aan moeten veranderen?

In mijn ogen valt er vrij weinig te veranderen aan het beeld wat mensen hebben van tienermoeders. Dit om wat ik hierboven net noemde. Er zijn te veel gevallen waarin mensen er een potje van maken en niet snappen dat een kindje geen modeaccessoire is maar een leven waar JIJ de rest van je leven voor moet zorgen en verantwoordelijk voor bent. Ieder kind heeft recht op een toekomst waarin hij of zij ook daadwerkelijk kan deelnemen binnen de maatschappij. Tuurlijk zijn er ook altijd wel mensen die een ongezouten mening hebben zonder het verhaal te kennen, voor die mensen vind ik dat ze pas moeten oordelen als ze de feiten kennen. Mijn zoontje is inmiddels bijna een jaar en ik kan niks anders zeggen als dat ik er elke dag weer volop van geniet… Hij is echt mijn trots.    

 

Lees ook:

 

mijn lichaam na de zwangerschap

Hoe ik ben veranderd als moeder