· 

Maureen - Ik heb altijd de droom gehad om moeder te worden.

Er zijn veel vooroordelen over tienermoeders. Tienermoeders hebben bijvoorbeeld meer hulp nodig dan andere vrouwen die voor het eerst een kindje krijgen, maar tienermoeders weten even veel als andere moeders die voor het eerst een kindje krijgen (bijna helemaal niks). Tienermoeder zijn is voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere situatie. Daarom vind ik het belangrijk om verschillende verhalen te delen over het tienermoederschap.

 

Maureen(18) werd op haar 16e zwanger van een zoon. Haar vriend en zij zijn er samen voor gegaan en hebben nu een prachtige zoon Thijmen! Ondanks dat ze niet alles voor elkaar had doet ze het nu super goed. Ze is getrouwd en woont samen. Heeft een eigen blog (www.mamamaureen.nl) en geniet nu van haar leven met haar man en kind! Vandaag kun je lezen hoe Maureen de zwangerschap heeft ervaart en hoe zij vind dat er over tienermoeders gepraat word...

 

Had je een relatie toen je ontdekte dat je zwanger was?

 

Ik had ongeveer 10 maandjes een relatie toen ik zwanger raakte. 

 

Hoe kwam je erachter dat je zwanger was?

Voordat ik ongesteld moest worden, voelde ik me al anders. Ik dacht niet gelijk aan een zwangerschap. Ik had een nacht niet geslapen en dacht dat ik me daardoor heel dromerig voelde, maar het dromerige gevoel ging niet over terwijl ik goed sliep. Een paar dagen later kreeg ik ongesteldheidskrampen, maar dat was iets te vroeg. Toen zocht ik op wat de symptomen waren van een zwangerschap en wist ik eigenlijk al dat ik zwanger was. Die dag deed ik een zwangerschapstest en kwam eruit dat ik zwanger was.

 

Hoe reageerde je omgeving op je zwangerschap?

Ik deed de test waar mijn vriend bij was. Hij reageerde er super goed op! Ik wist gelijk al dat hij niet bij mij weg zou gaan, want zo’n jongen was hij niet. Hij was heel lief voor me en zei dat we dit samen gingen doen. Zijn ouders werden boos toen we het vertelden. Mijn ouders schrokken wel, maar zochten gelijk met ons naar een oplossing. We hebben heel veel goede reacties gekregen. Zelfs mensen waar ik niet echt mee omgingen vroegen hoe het ging. Natuurlijk zijn er altijd mensen die negatief reageren. Over het algemeen heb ik hele goede reacties gehad.

 

Was de zwangerschap gepland?

Het was zeker niet gepland. Ik was zestien en op die leeftijd zwanger te worden, moet je echt niet willen.    

 

Wilde je altijd al een kind?

Ik heb altijd de droom gehad om moeder te worden. Dat was mijn grootste wens en die is nu uitgekomen, maar ik heb nooit gewild om op mijn zeventiende moeder te worden.

 

Had je je leven op een rijtje toen je zwanger was?

Zeker niet! Ik woonde nog bij mijn ouders en mijn vriend ook. We gingen allebei nog naar school en hadden daardoor helemaal geen inkomen. Financieel konden we dus niet voor een kind zorgen. Mijn vriend had toen de kleine werd geboren, zijn opleiding afgerond en kon daardoor aan het werk gaan. Hij werkt nu full-time en zorgt dat er geld binnen komt. Ik ben gestopt met mijn opleiding en ben begonnen met een thuisstudie. Hierdoor kan ik voor hem zorgen en hoeft hij niet naar de opvang. Ook zijn we getrouwd en wonen we nu op onszelf.

 

Heb je nare reacties gehad tijdens de zwangerschap?

Een paar. Zoals dat mensen zeiden dat mijn lichaam een zwangerschap niet aan kon. Dat ik mijn leven heb vergooid en dat ik geen toekomst meer heb. Uiteindelijk heeft mijn lichaam het allemaal gered en hebben wij een prachtige toekomst met z’n drietjes. We hebben nu alles voor elkaar. Ook waren er heel veel mensen die naar mij gingen staren.

 

Hoe word er over tienermoeders gesproken volgens jou?

Tegenwoordig is het denk ik niet zo heel groot taboe meer als je zwanger wordt. Tuurlijk is het meestal even wennen aan het idee, maar mensen maken er niet zo’n heel groot punt meer van als vroeger. Vroeger was het een schande en dat is niet meer zo. Wel vind ik dat 4 handen op 1 buik een slecht beeld naar buiten brengt over tienermoeders. Die meiden geven zich echt op, omdat ze hulp nodig hebben. Heel veel tienermoeders redden zich ook prima en nemen echt de verantwoordelijkheid voor hun kind door onder andere niet te gaan roken en te drinken.

 

Wat zou hier aan moeten veranderen?

Ik vind eigenlijk dat ze een keer een documentaire moeten maken over tienermoeders die het allemaal goed op een rijtje kunnen hebben.

 

Meer van Maureen willen horen? op mamamaureen.nl kun je haar volgen over haar leven als tienermoeder!