Een brief aan mijn dochter.

Lieve Quinty,

 

Ik wil je een paar dingen zeggen. Voor nu, voor later, voor altijd!

 

Wat ik wil dat je weet, is dat ik het soms moeilijk heb gehad. Dat ik niet wist of ik wel genoeg van je zou kunnen houden of genieten. Dat ik niet wist hoe ik dit zou moeten doen, een kindje opvoeden in mijn eentje. Ik vind het spannend. Voor nu en voor later, Om jou steeds wat meer los te gaan laten als je groot bent. Wanneer je de wereld gaat ontdekken. Dat je straks zelf buiten kan spelen en vriendjes en vriendinnetjes kan maken. Wanneer je voor het eerst naar school gaat. En later met je vrienden en vriendinnen naar feestjes gaat! Je gaat dingen tegen komen die niet leuk zijn. Mensen die gemeen tegen je kunnen zijn of tegen anderen. Mensen die er misschien net een beetje anders uit zien. Maar ik hoop dat je leert dat iedereen een beetje anders is, en je niet raar moet kijken naar iemand toevallig in een rolstoel zit of iemand die blind is. Ik hoop dat je van het leven gaat genieten voor de volle 100%! Vanaf je kleine elven oortjes tot aan je scheve teentje vind ik je prachtig! Ik hoop dat ik je dat genoeg ga vertellen zodat je nooit onzeker er over zou voelen. Ik hoop dat je later iemand vind van wie je genoeg liefde en respect krijgt, en steunt in al je dromen. Want iets minder dan dat, is voor niemand goed genoeg. Ik hoop dat je leert als je hard werkt voor iets, je dit altijd kan bereiken en dat je gaat voor het allerbeste. Ik hoop dat je leert dat je alles mag zijn wat je wil. Je mag bomen klimmen, zand eten, of voor de hele wereld gaan zingen. Je mag worden wat je wil! Is het prinses? Prima! Is het vuilnisvrouw? Ook goed! Het mag allemaal, en ik zou je er altijd in blijven steunen, hoe jij je leven ook om zou gooien! Ik hoop dat je weet dat je haar niet altijd goed hoeft te zitten om mooi te wezen, en dat je echt niet minder mooi bent als je 2 kilo meer op je heupen hebt zitten dan je vriendinnetjes.

 

Ik hoop dat je weet dat dingen ook fout kunnen gaan en het uiteindelijk altijd weer goed zou komen. Ik hoop dat als je ergens mee zit je weet dat je altijd naar me toe kan komen, al is het alleen maar voor een knuffel of een kus! Bij mij ben je altijd welkom. Ik hoop dat je echt vriendschap mag kennen, en je mensen leert kennen waar je mee kan lachen huilen en heel veel leuke dingen mee kan doen. Van mij hoef je geen 100 vrienden, maar ik hoop dat de vrienden die je krijgt echt met je zijn. Ik hoop dat je mensen respecteert hoe ze zijn, en mensen niet opzettelijk kwetst omdat ze er anders uit zien. Ik hoop dat je mensen geluk gunt en ze steunt als het wat minder gaat. Ik hoop dat je altijd jezelf durft te blijven wezen, ondank wat anderen over je zouden zeggen. Ik hoop dat je voor jezelf op durft te komen en jezelf nooit weg zou gaan cijferen. Ik hoop dat je soms tegen me kan zeggen dat je mij niet leuk vind, omdat ik teveel met je bemoei, of teveel bescherm. Ik hoop dat je niet het zelfde gebeurt als mij, dat je een kind krijgt als je je school af hebt en werk hebt! Maar als het wel zou gebeuren ik er net zo voor je kan zijn en helpen als mijn ouders. Ik hoop dat je goede keuzes maakt in je leven, en als je een keer een slechte keuze maakt dat je er dan van leert zodat je niet steeds de zelfde fouten zou maken.

 

Van al deze dingen die ik voor je hoop, hoop ik nog het meest dat je gelukkig word en ik je kan helpen met alles zodat alles uitkomt wat ik voor je hoop! Dit tegen je zeggen is niet genoeg om je te helpen en moet ik je ook echt helpen en bewijzen dat ik er altijd voor je ben. Ik zal je aan het lachen krijgen en om je lachen als je iets grappig doet of zegt, ook zal ik je troosten als je verdrietig bent. Soms zou ik het allemaal niet helemaal goed doen en mag je boos op me zijn. Zolang je maar weet dat je alles voor me betekent en ik er voor je zou zijn hoe boos je ook op me bent. Toen ik wist dat jij in mijn buik groeide heb ik mijn dromen laten vallen, en ben ik voor jou gaan dromen. Ik ga daarom ook mij stinkende best doen om jou dromen wel in vervulling te laten gaan. Dat ik later kan zeggen dat dingen die ik niet heb kunnen doen jij wel hebt kunnen doen, en dat ik dat met alle liefde heb kunnen doen. Ik hoop dat je later trots op mij kan zijn, dat je met trots kan zeggen dat jou moeder haar hele leven heeft verandert voor jou. Jij bent het mooiste wat ik mij kon bedenken in mijn leven! 

Ik hou van jou!

 

liefs mama.