Borstvoeding vs kunstvoeding.

In mijn zwangerschap had ik de keuze gemaakt om borstvoeding te geven als het zou lukken, zo niet dan zou ik kunstvoeding geven. Zelf ben ik niet perse een voorstander van borstvoeding of van kunstvoeding. Het belangrijkste vind ik had je kindje goed groeit en tevreden is en je er zelf fijn bij voelt.

Quinty werd op een gegeven moment heel onrustig van borst voeding en ben ik begonnen met kunstvoeding geven. Puur omdat ik het niet zag zitten om de hele dag te kolven ben ik van het 1 op het andere moment gestopt met borstvoeding. Nu ik kunstvoeding geeft is ze stukken rustiger en heeft veel minder last van darmkrampjes!

 

Voordelen borstvoeding.

het grootste voordeel aan borstvoeding vond ik het door slapen! Als Quinty nachts voor een voeding wakker werd legde ik haar liggend aan en sliep ik zelf verder. Zodra Quinty weer voeding wilde ging ik aan de andere kan van haar liggen, en ik sliep weer verder! Heerlijk vond ik dat, want ik had in de eerste week had ik echt mijn slaap nodig. Een groot geluk vond ik ook dat Quinty gelijk vanaf het eerste moment goed dronk! Een ander groot voordeel vond ik dat ik het niet eerst klaar hoefde te maken. Quinty is een heel ongeduldig meisje, en wanneer ze iets wil moet het ook zo snel mogelijk gebeuren (van wie zou ze dat nou hebben). Als Quinty honger had kon ze gelijk drinken en hoefde niet te wachten. Ook vond ik het heel mooi het contact wat je met je kindje dan hebt!

 

Nadelen borstvoeding.

In mijn geval vond ik het vervelend dat ik minder snel ergens heen ging. Ondanks dat ik het niet erg vond om in het openbaar Quinty te voeden, denk je toch wel wat langer na om ergens heen te gaan. Verder was een persoonlijk nadeel dat Quinty heel erg last kreeg van buikkrampen. Ze had soms wel een half uur tot een uur lang last van buikkrampjes. Doordat ik teveel melk had was ze ook steeds overstuur en had ze veel last van buikkrampjes.

 

Voordelen kunstvoeding.

Een groot voordeel vond ik dat je het heel makkelijk mee neemt waardoor ik toch wat makkelijker ergens heen ging. een persoonlijk voordeel van kunstvoeding vond ik dat Quinty er veel rustiger van werd en bijna tot geen buikkrampjes van kreeg. Ook vond ik het fijn dat Quinty net zo makkelijk uit de fles drink als uit de borst! In mijn geval ben ik reuze blij dat er kunstvoeding is, een rustige en tevreden baby heb ik weer!

 

Nadelen kunstvoeding.

Het duurt langer voor het klaar is, Quinty kan er zo chagrijnig om worden ze is heel ongeduldig en alles moet ze hebben wanneer zij het wil! Een ander nadeel vind ik dat na elke voeding moet je de flesjes weer schoonmaken (wat ik soms ook nog wel eens vergeet). Als Quinty wakker word voor haar nacht voeding moet ik wel echt wakker blijven en kan ik niet terwijl ze de fles krijgt verder slapen. Ook kom ik heel slecht in slaap wanneer ze uitgedronken is. Ook vind ik het heel jammer dat je niet meer zo'n contact hebt met je kindje als met borstvoeding.

 

Dit zijn allemaal persoonlijke voor en nadelen van borst en kunstvoeding. Ik ben heel blij dat ik de eerste 5 weken borstvoeding heb gegeven. Maar ik ben er ook heel blij dat er kunstvoeding is waar Quinty veel beter op reageert dan op borstvoeding.